”БАШТА РАЗЛИЧИТОСТИ”

У суботу, 9. јуна 2018. године, у периоду од 9 до 13 часова, група ученика, учесника обуке за Ученички парламет,  осликала је мурал у кабинету за ликовну културу, који су назвали „Башта различитости“. Осликавању је претходила иницијатива ученика да узму активно учешће у естетском уређењу школе. 

Активност је планирана током обуке ученика за Ученички парламент, у циљу веће партиципације ученика у школи. На обуци је формиран тим за њену реализацију. На састанку Тима за осликавање са наставницом ликовне културе Оливером Шуљагић, ученици су изнели своје предлоге за назив мурала. На демократски начин усвојен је предлог „Башта различитости“. 

Потом је уследила израда скица, као и избор најбољег идејног решења. Башта различитих индивидуа у облику цветова и једног процветалог кактуса, са лицима у облику емотикона (спој савременог начина комуникације и традиционалног), који представљају различита осећања (насмејани, тужни, збуњени, суздржани, љути, заљубљени) изабрана је као најбоље ликовно решење. Потом је уследила његова реализација. Наставница је координирала акцијом ученика која је успешно завршена на обострано задовољство.

На илустративан начин ученици су послали поруку својим вршњацима да, без обзира на физичке карактеристике, типове личности, различите ставове, уверења, мишљења, сви растемо у једној заједничкој башти која се зове Пријатељство.

Акцију је подржао Ужички центар за права детета који реализује пројекат „Образовање за права детета“, уз подршку Песталоци дечије фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *