Активни мај у ОШ Стефан Немања

Ове године је месец мај обележило мноштво активности у ОШ Стефан Немања у Нишу. Поред избора деце која ће похађати тренинг, сам тренинг је и организован од 11 до 12. маја. Тренингу је присуствовало 33 ученика шестог и седмог разреда, који су стекли прилику да учествују на тренингу највише због исказаног великог интересовања у мотивационим писмима.

„На радионицама бих научила шта је то дискриминација и како да поступим у тим треницима када уочим неко дете кога група људи дискриминише. Знам да ћу уз помоћ ових радионица сазнати за права детета и када су она њима ускраћена, као и све одговоре на питања о праивма детета која су у мојој глави.“ (М.С., седми разред)

„Сигурно бих могао да учествујем у неком од ваших пројеката и да се истакнем и предложим неку идеју или решење које би допринело циљу задатка у великој мери. Иако је задатак мењања мишљења и понашања друштва веома тежак и одговоран задатак, можда некима наизглед и немогућ, волео бих да учествујем и решавам проблеме толеранције, насиља, непоштовања, или било које друге природе, зато што сматрам да свако заслужује шансу за промену, и да је свако коме је иоле стало може прихватати и искористити. У томе је срж сваког решења, јер је свако у стању да прогреши, али је исто тако свако у стању да прашта“. (Б.Н., седми разред)

Као и у другој партнерској школи ОШ Учитељ Таса, где је тренинг спроведен неколико недеља раније, изабрани учесници су имали прилику да, на занимљив начин, кроз игре, вежбе, играње улога али и озбиљне дискусије сазнају која је разлика између потреба и жеља, како су права повезана са потребама, а како са одговорностима, шта је партиципација, а шта дискриминација и како се планира акција. На тренингу је била присутна веома позитивна атмосфера, тимски рад је похваљен и од стране тренера, али и од стране учесника, који су испланирали будуће акције којима ће се унапредити права детета у школи у складу са Индексом о остварености права детета. Акције су посвећене проблему дискриминације и етикетирања, недовољном поштовању права на приватност и незаобилазним вршњачким радионицама о правима детета.

Поред тренинга, у оквиру пројекта „Образовање за права детета“ организована је изложба фотографија под називом „Научили у Швајцарској-применили у школи“ у уторак, 16.05.2017. године, у холу школе. Изложбу су чиниле две групе фотографија: – фотографије са радионица на којима су ученици учествовали у току овогодишњег боравка на интеркултуралној размени у Песталоци дечјем селу и фотографије са радионица које су ученици организовали и одржали након повратка са размене. Изложбу су посетили родитељи, запослени у школи, наставници и ученици школе. Поред тога, обзиром да је изложба организована у оквиру Отворених врата, том приликом је родитељима приказан и филм о дискриминацији „Нина“ који је Отворени клуб креирао у оквиру својих редовних активности на овом пољу.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *