ТРИБИНА „COVID-19 И НАСИЉЕ – КАДА ДОМ НИЈЕ НАЈСИГУРНИЈЕ МЕСТОˮ

У оквиру пројекта  Образовање за права детета, а у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом током пандемије COVID-19, и у сарадњи са Отвореним клубом из Ниша , 01.12.2020. организовали  смо онлајн трибину  путем  ZOOM апликације под називом „COVID-19 и насиље –  Када  дом није најсигурније местоˮ.

Идеја о теми саме панел дискусије настала је као последица рада и разговора са ученицима у време пандемије. Нека од питања о којима се дискутовало била су како су се ученици носили са изазовима данашњице унутар својих породица, својим емоцијама, страховима, свакодневним информацијама и слично.

Трибина је организована за родитеље и ученике ОШ „Бубањски херојиˮ из Ниша као и за  партнерску  школу  „Десанка Максимовићˮ из Чокота. На трибини коју  је пратило 80 учесника излагали су др Чедомир Шагрић из Института за јавно здравље, Саша Стефановић испред  Мреже организација за децу Србије, Јована Чани Аранђеловић  испред  Друштва за развој деце и младих  из Отвореног клуба,  Драгана  Стевановић  педагог  и Маја Рудић психолог  ОШ „Бубањски херојиˮ  из Ниша.  Др Чедомир Шагрић је говорио о утицају пандемије на ментално здравље  деце и одраслих, са акцентом на то како се психофизички оснажити током боравка у кућној изолацији. Током свог излагања родитељима и деци је дао корисне савете како на најбољи могући начин превазићи ситуацију у којој се сви налазимо. Саша Стефановић је презентовао резултате националног истраживања „Бити дете у време пандемијеˮ. Приликом његовог излагања  чули смо  корисне податке о томе како се деца осећају и на који начин доживљавају актуелну ситуацију.

Резултати овог истраживања су прикупљени анкетом спроведеном на нивоу целе државе. Педагог Драгана Стевановић и психолог Маја Рудић, говориле су о школским ситуацијама са којима се сусрећу, о проблемима и потешкоћама наставника и деце са којима се сусрећу у функционисању наставе путем интернета, како се понашати на интернету и како водити рачуна о безбедности у току рада у онлајн окружењу. Представница ученичког парламента  ОШ „Бубањски херојиˮ из Ниша, ученица осмог разреда Тамара Блажић, презентовала је резултате  анкете о тренутној ситуацији и вршњачком насиљу које је добила онлајн анкетирањем ученика у својој школи.

Сам крај панела обележила је дискусија ученика на горе наведену тему. Деца су постављала  питања гостима и тражили одговоре у вези дилема које имају. Ученици су показали велику заинтересованост за овај вид размене информација и стицања нових знања и вештина. Закључак је да је панел био користан за све, а ми, као представници школе, свакако ћемо наставити да на овај начин пружамо подршку деци и родитељима и да сви заједно поделимо своје бриге, страхове и покушамо да будемо подршка и помоћ једни другима.

Активност је саставни део пројекта „Образовање за права детета“ који реализује Отворени клуб из Ниша са партнерским школама, преко Ужичког центра за права детета, а уз подршку Песталоци дечје фондације из Швајцарске.

Драгана Стевановић, педагошки саветник ОШ „Бубањски херојиˮ из Ниша

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *