Aкција ученичког парламента Основне школе „Митрополит Михаило“ из Сокобање

knj-30102015-lrgУ оквиру пројекта „Образовање за права детета“ у петак 30. октобра 2015. године, у Сокобањи је реализована акција ученичког парламента Основне школе „Митрополит Михаило“ из Сокобање. Акција је реализована на градском тргу где су ученици представили активности пројекта, своје учешће у раду школе кроз остваривање права на партиципацију и на креативан начин јавности показали важност поштовања права детета. Реализација активности је предвиђена акционим планом који су креирали ученици у сарадњи са школским координатором и наставницима укљученим у пројекат.

Једна од главних активности акције била је реализација квиза за ученике који су, подељени у четири тима са по шест чланова, суграђанима и вршњацима показали стечено знање из ове области и покушали да им на тај начин пренесу основне појмове о правима детета. У квизу су учесници кроз четири игре потврдили своја знања о Конвенцији о правима детета и статистичким подацима везаним за остварење права детета одговарајући на питања и такмичећи се у играма спретности и брзине на терену специјално припремљеном за то. Део питања припремили су ученици партнерске школе „Вук Караџић“ из Књажевца. Члановима најбољег тима су на крају додељене награде.

Други део акције је био намењен широј јавности и имао за циљ да представи везу између права детета и основних људских потреба у односу на дечје жеље. На тргу је постављен Лавиринт дечјих права. Лавиринт је осмишљен тако да на раскршћима стоје натписи које на правом путу представљају права, а на погрешном жеље. Волонтери су посетиоце лавиринта усмеравали текстом „Пратећи права детета бићете на правом путу и изаћи ћете из излавиринта, а водећи се жељама остајете у лавиринту“.

Акцију је пропратила локална телевизија , а репортажа је приказана истог дана у вечерњим сатима на телевизији „Соко“.

Invalid Displayed Gallery

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *