Програм позитивног понашања

Иако је већина запослених у партнерским школама „Стефан Немања“ и „Учитељ Таса“ у току свог школовања изучавала начине дисциплиновања ученика, примену ресторативне дисциплине и позитивног дисциплиновања, што је утврђено применом Индекса остварености права детета, сматрало се да је потребно организовати додатно стручно усавршавање, што је акционим планом и планирано.

У складу са тим је током марта реализован акредитован тренинг „Програм позитивног понашања у школи“ за укупно 43 учесника из обе школе. Циљ обуке је био јачање капацитета наставника и стручних сарадника за појачан васпитни рад са ученицима који испољавају насилно понашање у школи и саветовање њихових родитеља, примењујући интерактивне методе учења. Кроз специфичне циљеве програма утицано је и на јачање компетенција наставника, стручних сарадника за подршку развоју личности ученика у оквиру приоритетне области стварања толерантне и недискриминативне средине за учење и развој сваког појединца, заштита од насиља, злостављања, занемаривања и дискриминације. На овај начин се директно утиче на поштовање права детета у складу са Конвенцијом.

Примена научених метода ће свакако осигурати одрживост ове мере, нарочито јер је евалуација обуке показала да преко 90% учесника планира да примени методе у свом даљем раду.
Реализована обука је део акционих планова обе партнерске школе, и као таква је саставни део пројекта „Образовање за права детета“, коју спроводи Друштво за развој деце и младих – Отворени клуб, уз помоћ Песталоци дечије фондације.

 

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *