Основци из Ниша на интеркултуралној размени у Трогену

У оквиру пројекта „Образовање за права детета“ 40 основаца иза Ниша, из партнерских школа „Учитељ Таса“ и „Стефан Немања” посетило је у току јануара дечије село у Трогену у Швајцарској. Током двонедељне интеркултуралне размене деца су имала прилику прилику да науче много тога о различитим културама и интеркултуралности, а такође и да научено примене у пракси током размене са групом вршњака из Пољске.

Деца су имала прилику и задатак да креирају акционе планове који се надовазују на имплементацију акционих планова који се већ реализују у школама и у току 2018. године, а проситекли су из Индеxа о остврарењу права детета у школама. Поред радног дела размене, ови основци су у дане викенда посетили Цирих, Луцерн, затим Рајнине водопаде, планински врх Сантис као и Технораму – музеј техничких и научних достигнућа.

Група се вратила препуна утисака које ће пренети својим вршњацима у школи али и другим младим људима у Нишу. Оно што их очекује у наредном периоду је спровођење акционих планова у виду форум театар представе, вршњачких радионица и других креативних активности, као и завршна радионица на којој ће се осврнути на време проведено у дечијем селу и на оно што су добили на размени, на промене којима је програм допринео, а такође ће заједно са родитељима урадити општу евалуацију целог програма размене.

Програм размене је део пројекта „Образовање за права детета“, коју спроводи Друштво за развој деце и младих – Отворени клуб, уз помоћ Песталоци дечије фондације.

 

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *