Нина – филм за препознавање и спречавање дискриминације

У оквиру побољшања права на заштиту од дискриминације, где се према Индикаторима о оставарености права детета као стандард поставља да су сва деца су третирана са поштовањем и уважавањем без обзира на расу, боју коже, пол, језик, вероисповест, политичко или друго уверење, национално, етничко или социјално порекло, имовинско стање, ниво способности, рођење или други статус детета, његовог родитеља или законског старатеља као и да су деца и запослени су информисани о дискриминацији и знају своја права и обавезе, у укупно 30 одељења ОШ Стефан Немања у Нишу пуштен је кратак филм о дискриминацији.

Филм, који прати и бесплатна апликација за мобилне телефоне је приказан ученицима од 2. до 8. разреда у периоду од априла до јуна 2017 године. Том приликом је обухваћено близу 800 деце. Гледање филма је пратила дискусија на тему етикетирања и дискриминације уопште, а ученици, нарочито појединци из седмог разреда су навели да без обрзира колико се у школи прича о дечијим правима, и даље постоје одређене групице које се издвајају и етикетирају другу децу. Тај број је драстично смањен у школи, јер пројекат умногоме помаже да се постигне циљ, али деца сматрају да треба радити на овој теми, па је тако и једна од акција планирана након тренинга о правима детета посвећена баш етикетирању.

Поменута апликација за мобилне телефоне и анимирани филм настали су у оквиру рада Коалиције за мониторинг инклузивног образовања коју предводи Отворени клуб, и која се бави управо борбом против дискриминације.

Апликацију можете скинути кликом на линку ОВДЕ.

Објављено у Ниш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *