Како се примењују права детета у Краљеву

У трећој години реализације пројекта “Права детета у образовању“ Песталоци фондације у Краљеву се успешно развија идеја практичне примене знања о правима детета.

Организација “Имам идеју“ из Краљева представља партнерску подршку основним школама “Светозар Марковић “ и “ Чибуковачки партизани“ које већ трећу годину раде на импленетацији права детета у образовању. Након дводневног семинара “Права детета у образовању“ , одржаног 7. и 8. фебруара 2015. године имамо скоро читаве колективе који су савладали основе Конвенције о правима детета. Осим семинара, наставници креирају и наставне јединице из својих предмета на којима се могу обрађивати и теме у вези са Конвенцијом о правима детета. Све идеје и успешне наставне јединице чине својевртсан ресурс пакеткоји ће бити доступан за све основне школе у Србији.

Осим информисања учитеља и наставника и изучавања модела како да научено примене у пракси, од средине фебруара ученици паралелно похађају радионице на којима уче о правима детета. Са остланим старијим ученицима који су ове обуке већ завршили, имамо ојачане групе вршњачких едукатора.

Да бисмо имали тзв. свеобухватни приступ овој теми, током марта 2015. године у ОШ “Чибуковачки партизани“ и “Светозар Марковић“ одвијају се радионице и за родитеље, чланове Савета родитеља.

На тај начин наставници, ученици и родитељи, заједно обучени, информисани и оснажени представљају квалитетан модел за примену права детета у образовању у школама у Србији.

Алекандра Јованкин, локални координатор, Краљево

Invalid Displayed Gallery

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *