И ученици се питају

ue-30042015-lrg(обука за ученике у оквиру пројекта „Образовање за права детета“)

Радионицом о сукобу права започео је трећи део обуке о дечијим правима за ученике 6. и 7. разреда, одржан 25. априла 2015. године, у ОШ „Нада Матић“ у Ужицу.

Након дводневне обуке реализоване 28. и 29. марта, у оквиру које су ученици били у прилици да се упознају са појмом дечијих права, Конвенцијом о правима детета, да науче нешто о дискриминацији, предрасудама и стеротипима, да разговарају о насиљу и његовој превенцији, као и о низу других питања која се односе на њихова права, али и обавезе и одговорности, овај део обуке био је у највећој мери посвећен партиципацији ученика. Да ли деца имају приступ одговарајућим информацијама; да ли одрасли слушају и уважавају оно што деца имају да кажу; да ли су питана за мишљење и у којој мери им је омогућено да учествују у процесу доношења одлука о стварима које их се тичу – то су нека од питања која су била тема ове обуке.

Такође, ученици су били у прилици да сазнају како сами могу да планирају акцију и који су битни елементи у планирању – конкретне активности, дефинисање циљне групе, време реализације и сл. Оно што је најважније, у циљу побољшања партиципације у школском животу, ученици су планирали низ конкретних акција које ће реализовати у наредном периоду:

  • „Сат за нас“ – одређен дан/време које ће директор школе, педагог и психолог планирати за саветодавни рад са децом која имају потребу за тим;
  • „Из нашег угла“ – једна страна школског сајта коју ће ученици сами уређивати;
  • „Кутија предлога“ – постављена у школском холу, омогућиће ученицима да питају и предложе све оно што сматрају да је за њих важно;
  • „Наша табла“ – огласна табла Ученичког парламента, у циљу информисања ученика о свим важним питањима која их се тичу;
  • „Причамо из искуства“ – едукативне радионице о дечијим правима које ће ученици старијих разреда реализовати за млађе ученике.

Ову обуку ученика реализовале су Севда Рамовић, школски педагог, помоћник директора Марина Лазић и Данијела Илић Мићовић, професор српског језика и књижевности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *