Акције Ученичког парламента у реализацији Акционог плана у оквиру пројекта Образовање за права детета у ОШ „Нада Матић“

Ученички парламент ОШ „Нада Матић“ из Ужица активно је учествовао у процени остварености права детета у школи и креирању Акционог плана, у циљу унапређивања остварености истих. У складу са планираним активностима, Ученички парламент, у периоду од октобра до децембра 2016. године, реализовао је неколико акција у циљу афирмисања позитивних вредности и превенције вршњачког насиља.

Октобар – месец пријатељства

Током месеца октобра, реализована је акција „Бирамо најбољег друга“  у којој су учествовали ученици од првог до осмог разреда. Ученици су у „Кутију поверења“ убацивали своје предлоге за најбољег друга и лепе поруке о пријатељству. На крају месеца, имена предложених другова и најлепше поруке  чланови УП исписали су на унапред припремљеним заставицама и окачили их у холу  школе. Акција је спроведена и у ИО Гостиница.

Вршњачка едукација у ИО Гостионица

Поводом Светског дана толеранције, Ученички парламент ОШ „Нада Матић“, у уторак, 14.11.2016. године, реализовао је вршњачку едукацију у издвојеном одељењу у Гостиници. Чланови Парламента реализовали су радионицу за ученике предметне наставе на тему Дискриминација. Након радионице, дружење је настављено спортским активностима (фудбал, стони тенис) и неформалним разговором, међусобним упознавањем ученика.
Одушевљени  овим вршњачким дружењем, ученици су изразили жељу да се овакве активности чешће организују.
Ово је била још једна акција Ученичког парламента из Акционог плана, у оквиру пројекта Образовање за права детета.

Месец  толеранције  „Разлика једна поштовања је вредна“

Поводом Светског дана толеранције, Ученички парламент, поред вршњачке едукације спроведене у матичној школи и ИО Гостиница, током новембра реализовао је акцију под називом Разлика једна поштовања је вредна. Акција је садржала више активности: поруке о толеранцији, фотографије о различитости и др. Једна од активности била је и спроведена анкета – испитивање ставова ученика о толеранцији. Чланови Ученичког парламента обрадили су резултате анкете и објавили их на огласној табли Парламента у холу школе.

Децембар – месец лепих речи

Током децембра,спроведена је акција прикупљања најлепших новогодишњих порука. Поводом новогодишњих празника, ове поруке су ученици  ковертирали и поделили ученицима и запосленима у школи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *